Hoe kun je een praatplaat optimaal benutten?

Red stripe

Met de online tool Jamdots!

Platen hebben de fantastische eigenschap dat ze zijn begrensd door de randen van het papier. Hierdoor worden onze klanten namelijk gedwongen om hun verhaal terug te brengen tot de essentie. Gemiddeld staan op een praatplaat van Jam tussen de 5 a 9 thema’s of onderwerpen. Daarmee houdt het echter niet op. Want over elk thema is ook het nodige te vertellen (lees: tekenen). En ook op dat ‘nodige’ kan vervolgens worden ingezoomd voor meer informatie.

We zijn dit de 3-30-300 regel gaan noemen, maar over ‘de anatomie van de praatplaat’ later meer.

De wens om te kunnen inzoomen was de reden voor oud-collega Wilco Prinsen en Richard Jong van Frontwise om met het idee te komen van Jamdots.

Jamdots is dé tool om een visueel verhaal te kunnen presenteren of te kunnen lezen.

Wilco en Frontwise ontwikkelden een eerste versie waarin Jam zelf een plaat eenvoudig in een web-based omgeving kan inladen en voorzien van ‘dots’ met inzoom functie. Een inzoom maakt het mogelijk een stuk tekening te isoleren rond 1 specifiek thema en deze te voorzien van tekst en beeld.

Terwijl we er mee experimenteerden, leerden we meer over de principes van storytelling en hoe je een praatplaat echt leesbaar maakt. En als doorgewinterde ontwerpers ontstonden al snel meer ideeen omtrent het gebruik van de tool. Inmiddels zijn we in versie 3 en hebben we ‘infinite zoom possibilities’ en kunnen we naast de zoomdots ook gebruik maken van ‘clickable areas’, wat veel nieuwe mogelijkheden biedt.

Ik heb altijd een groot respect voor mensen die een idee realiteit kunnen maken. En dankzij deze mooie mannen zorgt Jamdots dat Jam een volledige dienstverlening kan aanbieden om klanten optimaal te ondersteunen met het overbrengen van hun eigen ideeen. In de hoop dat hun visuele verhaal een boost geeft aan het realiseren daarvan.

…met visuele groet,

Jeroen

PS. Op de onderstaande afbeelding kun je klikken voor een voorbeeld van een Jamdots