Een ICT visie voor iedereen

Prorail

Jaar

2017

Klant

Prorail

Traject

visie | praatplaat | team op 1 lijn

Doel

ICT krijgt een steeds invloedrijkere rol in het toekomst bestendig zijn van een organisatie. Zo ook voor Prorail, waarin zoveel partijen samenwerken om continu het spoor te onderhouden en te verbeteren. Tijd voor een begrijpelijke ICT visie die door de kracht van verbeelding helder te communiceren is aan verschillende stakeholders.

Communiceren van 'informatieplanning'

ProRail is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland. Samen met vervoerders zetten zij zich 24/7 in om reizigers en goederen veilig en op tijd op hun bestemming te laten komen. Hun streven is het spoornetwerk veiliger, betrouwbaarder, punctueler en duurzamer te maken en werken daar dagelijks aan. Binnen Prorail wilde de afdeling ICT voor het onderwerp ‘informatieplanning’ enkele thema’s benoemen waar ze als afdeling proactief op in willen spelen.

Om deze thema’s helder te kunnen communiceren kozen zij voor visualisatie als middel.

Collectieve intelligentie in 1 beeld

In een eerste sessie heeft JAM geholpen met het reduceren van de hoeveelheid informatie en het prioriteren van hetgeen het team het belangrijkste vond. Door het stellen van de kritische vragen in combinatie met het visualiseren bleek dat velen hetzelfde bedoelden maar andere woorden gebruikten. Hierdoor kon Jam de thema’s in 1 beeld vangen. In een aantal vervolgsessie is dit beeld verrijkt, aangescherpt en is het beeld als presentatie in ‘Jamdots’ geplaatst.

Conclusie

Door het samen bouwen aan 1 beeld werd de visie zichtbaar en kreeg het binnen de afdeling ICT handen en voeten. Ieder heeft de visie tot zich genomen en geadopteerd en het is letterlijk HET verhaal geworden van ICT waar iedereen achter staat.  Inmiddels is een uitgebreid vervolgtraject gestart om meer in detail uit te leggen hoe IT de business kan ondersteunen