JAM_Visual_Samenwerking Midden Limburg_jamvisualthinking

Kansen voor de toekomst van Midden Limburg

Red stripe

Provincie en gemeenten Midden Limburg

Klant

Provincie en gemeenten Midden Limburg

2-daagse bijeenkomst

Red stripe

De ontwikkeling van een gebied met veel verschillende stakeholders is geen appeltje-eitje. Ook in Midden Limburg zijn de belangen van gemeentes en provincie verschillend als het gaat om de toekomst. Hoe ga je op elkaars ideeën doorbouwen om samen dezelfde kansen zien? Hoe creëer je een gedeeld beeld? In een 2-daagse bijeenkomst heeft JAM in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen een programma opgesteld waarin vertegenwoordigers van de betrokken partijen zelf aan de slag gingen met het creëren van beeld. Hoe? Een korte tekentraining, schetsen op plattegronden, samen ruimtelijk tekenen, alles om de verbeelding aan te zetten.

Onderlegger

Op basis van een plattegrond van de regio worden door de deelnemers schetsen gemaakt op kalkpapier. Kalkpapier is licht transparant, zodat je gebruik kan maken van een onderlegger en op die manier de toekomst thema’s specifiek kan duiden in het gebied.

Overzicht

Als je in groepen aan de slag bent geweest is het tijd om te delen. Samen kijken naar wat je hebt gemaakt zorgt voor overzicht, dikwijls gevolgd door inzichten die in het moment ook weer gedeeld kunnen worden. Er komen vragen aan bod die nog niet gesteld waren en de eerste contouren van potentiële kansen worden zichtbaar. Ondertussen schetsen Wouter en Jan tijdens dit moment mee op de achtergrond.

Eindresulataat

Deze schets is de opbrengst geworden van deze 2-daagse bijeenkomst. Hierin zijn de thema’s weergegeven die een rol spelen in het verder ontwikkelen van Midden-Limburg. Een overzichtsbeeld met daaromheen een periferie aan onderwerpen die het overzichtsbeeld verrijken werkt vaak goed als ‘praatplaat’. In 3 minuten kan iemand die bij de bijeenkomst is geweest kernachtig uitleggen waar deze bijeenkomst over is gegaan.

NB

Een van de inzichten trouwens uit deze bijeenkomst is dat de Maas eerst als een scheiding werd bekeken. Naarmate het proces vorderde werd de Maas steeds meer als een verbinder werd beschouwd. Omdenken dus, en als je dit samen voor elkaar kan krijgen is dat echt een cadeau!

Bekijk ook deze

Red stripe