Toegankelijke complexiteit

Ruimtevolk en PBL

Jaar

2016

Klant

Ruimtevolk en PBL

Traject

communicatie tool | overzicht

Doel

De onderzoekers van Ruimtevolk en Planbureau voor de Leefomgeving zijn gewend omvangrijk onderzoek te doen en diepgaande rapporten op te leveren. In dit geval waren ze echter van zins hun resultaten online en op een aantal evenementen presenteren.

Van complexiteit naar metafoor

Het belang van innovatie voor vooruitgang wordt meer en meer erkend. Met het groeiend belang dat gehecht wordt aan innovatie voor economische groei, rijst de vraag in wat voor omgeving innovatie het best gedijt. Is innovatie plaatsgebonden? Op basis van decennia van onderzoek kan op deze vraag volmondig ja gezegd worden. Dit onderzoek geeft ook antwoorden op vragen als; ‘Wat maakt dat een omgeving innovatie stimuleert?’ en ‘Wat zijn de kernelementen van succesvolle innovatiemilieus?’

Die kernelementen zijn gevonden en gedefinieerd, 6 in getal, onderling verbonden. Jam is er in geslaagd alle zes te vangen in een visuele metafoor de we ‘De tuin van innovatie’ hebben gedoopt.

Navigeren door de tekening

De visual heeft Jam geplaatst in onze online presentatie tool ‘Jamdots’. (LINK)
Een introfilmpje neemt je mee naar De tuin van innovatie, waar je vervolgens op je eigen tempo kan struinen door de kernelementen. De tool maakt het mogelijk om in te zoomen op delen, alwaar je meer informatie krijgt. Tevens is het verbonden met het platform waar zes longreads te vinden zijn die Ruimtevolk geschreven heeft.

Conclusie

Het was een genot om aan dit project te mogen werken en we genieten nog steeds van het resultaat. Het is ons gelukt om complexe informatie op een overzichtelijke manier te presenteren, zonder daarbij afbreuk te doen aan de complexiteit.